Hasan MUTLU

Türk Halk Müziği Sanatçısı Arif Şentürk’ün vefatının üzerinden bir yıl geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Hasan MUTLU

“Deryalar”, “Ramize” ve “Safiye” türküleriyle gönüllerde taht kuran Türk Halk Müziği Sanatçısı Arif Şentürk, bir yıl önce bugün geçirdiği rahatsızlık sonucu hayata veda etti. Şentürk, vefatının birinci yıl dönümünde sevenleri tarafından unutulmadı.

Rumeli türkülerinin usta sesi Arif Şentürk, geçtiğimiz yıl 15 Şubat’ta 81 yaşındayken hayata veda etti. Usta sanatçı, İstanbul’da düzenlenen törenin ardından Yedikule Mezarlığı’na son yolculuğuna uğurlandı. Arif Şentürk vefatının birinci yılında unutulmadı. İşte ünlü sanatçının hayatı ve eserleri…

Arif Şentürk, babası Arnavut İsa Şentürk ve annesi Boşnak Fikriye Laguciç’in oğlu olarak Makedonya’nın Kumanova şehrinde 1941 yılında dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kumanova’daki Türk okullarında tamamlayan Şentürk, 1956’da ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti. Önce Kırklareli’ne, ardından da İstanbul Zeytinburnu’na yerleşti.

Kalabalık bir ailede büyüyen ve 6 kardeşe sahip olan Şentürk, ekonomik zorluklardan dolayı 15 yaşından itibaren çalışmaya başladı.

arif senturk kRJn

BİRÇOK MESLEK GRUBUNDA ÇALIŞTI

Yaşadığı ekonomik zorluklardan dolayı 15 yaşından itibaren marangozluk, boksörlük, futbolculuk, hakemlik ve berberlik gibi birçok farklı mesleklerde çalıştı. Küçüklüğünden itibaren hiç sönmeyen müzik tutkusu ona, müzik ve sanat dünyasının kapısını araladı. Bakırköy ve Yeşilköy Halkevi Müzik Okulu’nda eğitim aldı.

TRT ses yarışması kariyerinin dönüm noktası oldu. Şentürk, 1974’te TRT radyosunda duyduğu “Türk Halk Müziği Amatör Ses Sınavı” düzenleneceği anonsuyla yarışmaya katılmaya karar verdi. Harbiye’deki Mesut Cemil Stüdyosu’nda düzenlenen yarışmaya katılan Şentürk, önce Anadolu türküleri okudu. Ancak o dönemde birçok Anadolu türküsü olmasından dolayı Şentürk’e, ‘Bunlar tutmaz. Sen Rumeli’den geldin niye Rumeli türküleri okumuyorsun? Git biraz hava al gel onları oku.’ denildi.

1975 yılında TRT Amatör Sesler Sınavı’nda elde ettiği başarının ardından 12 albüm yapan Şentürk, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği Deryalar, Ramize, Safiye gibi Rumeli türküleriyle beğeni kazandı.

Yarışmada sonrasında “Vardar Ovası” ve “Bulut Gelir Seher ile” adlı türküleri seslendiren sanatçı, Nida Tüfekçi tarafından keşfedildi ve onun desteğiyle Türk halk müziği dünyasına adım attı.

arif senturk tXj4

AMAN BRE DERYALAR’ TÜRKÜSÜYLE ÜN KAZANDI

Şentürk, yarışma kapsamında bant doldurma hakkı elde ederek, 1975’ten sonra başarıyla seslendirdiği türkülerle tanınmaya başladı. Usta sanatçı, “Aman Bre Deryalar” türküsü ile ülke genelinde ün kazandı.

Türk halk müziğine “kaynak kişi” ve “derleyici” sıfatları ile pek çok eser kazandıran Arif Şentürk, sanat hayatı boyunca 12’den fazla albüme imza attı.

Sanatçının müzikseverlerin beğenisine sunduğu albümler arasında “Rumeli Türküleri”, “Deryalar”, “Kına Havası”, “Mendilimin Yeşili” ve “Yemen” yer alıyor.

Şentürk, bazı özel televizyon kanallarında “Rumeli’den Sesler” ve “Rumeli Rüzgarı” adı ile programlar hazırlayıp sundu. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere yurt dışında konserler veren sanatçı, Türkiye’nin birçok şehrinde festivallerde de sahne aldı.

Arif Şentürk, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği özellikle “Ramize”, “Deryalar” ve “Safiye” gibi Rumeli türküleriyle beğeni kazandı.

Film müzikleri de yapan sanatçı birçok dizi ve filmde çeşitli rollerde yer aldı. Evli ve iki oğlu olan Şentürk, 2018 yılının aralık ayında bypass ameliyatı geçirmiş ve başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuşmuştu. Son olarak rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan usta sanatçı, yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Akşam saatlerinde kalbi duran Arif Şentürk, Zeytinburnu Seyyid Nizam Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Yedikule Mezarlığı’na son yolculuğuna uğurlandı.

Usta sanatçının rol aldığı bazı dizi ve filmler ise şöyle:

2010 “Akasya Durağı”, 2001 “Buruk Sevinçler Sokağı”, 1999 “Artık Dün Yok”, 1997 “Bitmeyen Bekleyiş”, 1995 “Bir Rüya Gibi”, 1995 “Afilli Kemal”, 1995 “Sıra Bende”, 1994 “Beklenmeyen Misafir”, 1993 “Yaşarken Öldüm”, 1989 “Ramize”, 1987 “Umut Tüneli”, 1985 “Soykırım”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni Seçilen Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan MUTLU'yu Tebrik Ediyoruz